Zweedse kaneelbroodjes, misschien ken je ze wel? Typische zoete broodjes uit Zweden die kanelbullars genoemd worden. Wist je dat ze super leuk en makkelijk zelf te maken zijn? Ik ben er gek op!
Het broodje is dus makkelijk te maken, maar je moet wel even de tijd hebben om het te laten rijzen. Een perfecte activiteit voor in het weekend.
Het broodje vind je misschien heel erg op de Amerikaanse cinnamon bun lijken, maar er zitten toch een aantal verschillen in. Bijvoorbeeld dat er in het Zweedse kaneelbroodje geen ei wordt toegevoegd aan het deeg.
Daarom is dit deeg ook uitermate geschikt om vegan te maken. Laat het eigeel dan wel even weg voor het bestrijken van het broodje.
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een suikervervanger. Dit is een toevoeging die suiker vervangt. Een ander wordt voor suikervervanger is zoetstof. Echter, zijn er verschillende soorten suikervervangers. In mijn recepten gebruik ik altijd erythritol. Dit is een zoetstoef die uit een natuurlijk fermentatieproces verkregen wordt. De zoetstof wordt opgenomen in het bloed, maar laat de bloedsuiker spiegel niet stijgen. Dit is dus een suikervervanger die uitermate geschikt is voor diabetici en mensen die van een verantwoorde levensstijl genieten.
Zweeds kaneelbroodje
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- 250 ml amandel melk lauwwarm
- 80 g plantaardige roomboter gesmolten
- 50 g suikervervanger
- snufje zout
Voor de vulling
- 90 g plantaardige roomboter op kamertemperatuur
- 50 g suikervervanger of oerzoet
- 1 el gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kardemom
Voor de buitenkant
- 1 eierdooier
Instructies
- Meng de gist door de melk en laat voor een paar minuten staan, zodat de gist kan activeren.
- Voeg in een kom de bloem, suikervervanger en zout bij elkaar en meng goed door.
- Voeg vervolgens het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en kneed tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 60 minuten rijzen.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Zet dit in de koelkast
- Rol het deeg na het rijzen op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rechthoekig deeg. Vouw hem vervolgens dubbel en rol nog een beetje uit.
- Snijd uit de rechthoek 12 repen.
- Draai deze vervolgens via de uiteinde tot een soort twister.
- Druk een uiteinde op het aanrecht en rol hier de reep omheen, zodat er een rond broodje ontstaat.
- Dek vervolgens weer af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)
- Bestrijk de broodjes met het losgeklopte eigeel.
- Bak de broodjes in ongeveer 10-12 minuten tot de goudbruin en gaar zijn!