Focaccia, het broertje van de pizza, maar totaal verschillend van elkaar. Het deeg is hetzelfde, alleen een pizza rol je veel dunner uit en beleg je met veel ingrediënten.
Een focaccia beleg je eigenlijk alleen met olijfolie, kruiden en zeezout. Ook wordt een focaccia vaak belegd met tomaten. Van kleine tomaatjes, tot grote plakken. Doordat het langzaam gegaard wordt in de oven krijgen ze een heerlijke smaak.
Zelf focaccia maken is helemaal niet moeilijk. Het brood heb je afgezien van het rijzen binnen no-time op tafel getoverd. De verse kruiden er bovenop zorgen voor een heerlijk smaakbommetje.
Zelf focaccia maken:
Het is een heerlijk brood uit Italië die eigenlijk het lekkerste is bij een aperitief. Zo kan je intens genieten van de combinatie van de pure smaken, maar ook bij een heerlijke kom soep of een lekkere salade is dit brood uitermate geschikt.
Maar wat is hier verantwoord aan? Deze focaccia is niet met patent of tarwebloem gemaakt, maar met volkoren tarwemeel. Hierdoor bevat het deeg veel meer vezels en ben je dus eerder verzadigd! Een verantwoorde oplossing om toch heerlijk te kunnen genieten.
Ook zie je (bakkers)zout in de ingrediëntenlijst staan. Bakkerszout is namelijk zout waar jodium aan toegevoegd is. Koop je brood bij de bakker, dan bakken zij het brood ook met bakkerszout. Alleen bij het zelf bakken van brood wordt dit vaak vergeten.
Jodium is namelijk een mineraal die bijdraagt aan de productie van het schildklierhormonen. Bij een tekort aan deze hormonen kan de schildklier trager gaan werken. Dit veroorzaakt gewichtstoename, obstipatie en traagheid. Ook kan het ervoor zorgen dat het zenuwstelsel minder groeit en ontwikkeld. Dit is voornamelijk een probleem bij kinderen. Daarom wordt er geadviseerd om je eigen brood ook met bakkerszout te bakken!
Bakkerszout is te verkrijgen bij de online bakkerswinkels of bij de dichtstbijzijnde molen.
Zelf focaccia maken
Focaccia, luchtig brood met verse kruiden, zoals tijm en rozemarijn.
Bereidingstijd 30 minuten min
rijstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 1 brood
Ingrediënten
- 500 g volkoren tarwemeel
- 6 g (bakkers)zout
- 10 g gist gedroogd
- 10 g stevia poeder of gewone suiker
- 300 ml lauwwarm water
- 1 teen knoflook
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 50 ml olijfolie
- zeezout voor garnering
Instructies
- Wil je dat de smaken goed doordringen? Zet dan een kommetje met olijfolie, de kruiden en knoflook(geplet) alvast een paar uur van te voren klaar.
- Doe de bloem, suiker, gist en zout in een kom en meng door elkaar. Giet hier het water erbij en kneed met je handen of keukenmachine tot een samenhangend geheel. Stort het op het werkblad en kneed tot er een soepel deeg ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Besprenkel het deeg met een paar druppels olijfolie en verdeel over het deeg. Leg het terug in de kom en laat het afgedekt op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.
- Pak je deeg en kneed nog voor 1 minuut door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Tot een dikte van ongeveer 2 cm. Leg het deeg op bakpapier en prik met de bolle kant van je vinger (dus geen nagel) gaten in het deeg.
- Schenk het olijfolie mengsel zonder de knoflook over het brood en smeer uit met je vingers. Zodat de bovenkant geheel bedekt is. Dek nu opnieuw af en laat weer voor 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven op 220 graden boven- en onderwarmte met de bakplaat al in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en leg hier de focaccia op. Bak nu voor 15 minuten in de oven totdat hij goudbruin is.
Trefwoord bijgerecht, borrelhapje, Brood, brood bakken, brood met kruiden, focaccia, Italiaans, luchtig brood, makkelijk recept, pizza deeg, verse kruiden, zelf bakken, zelf maken