Brownie, een Amerikaans tussendoortje/nagerecht, gebakken op een bakplaat. Brownie liefhebbers zijn verdeeld in 2 kampen. Het ene kamp wil liever een cakeachtige, zachte brownie. Het andere kamp wil een smeuïg en fudgy. Ik zit eigenlijk altijd tussen deze twee kampen in. Mijn favoriete brownie is er een met een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant.
Voor mensen die net zoals ik het beste van beide werelden willen, heb ik het ultieme recept voor jullie! En niet zomaar een recept, maar een recept zonder toegevoegde suikers!
Ik snap de verwarring want de meeste chocoladerepen bevatten toegevoegde suikers, maar ga je naar de schappen in de supermarkt met de glutenvrije, lactosevije producten dan vind je daar ook suikervrije chocoladerepen. Deze gebruik ik dan ook altijd voor deze suikerarme brownies.
Ook maak ik gebruik van erythritol in plaats van suiker. Dit is een suikervervanger die geen invloed heeft op de suikerspiegel. Ideaal voor mensen met diabetes, maar eigenlijk is deze suikervervanger voor iedereen geschikt. Wel de zoete smaak en de scheikundige reactie tijdens het bakken, maar niet de suikers! Benieuwd welke suikervervanger ik heb gebruikt in dit recept? Klik dan hier!
Suikerarme brownie
Equipment
- 1 bakvorm 30 cm x 18 cm
Ingrediënten
- 70 g (plantaardige) roomboter
- 200 g suikervervanger
- 110 g pure suikervrije chocolade
- 2 eieren M
- 100 g tarwebloem
- 25 g cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 75 g blanke hazelnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onderwarmte). Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze in 7-8 min goudbruin.
- Plet ze daarna met de onderkant van een pan. Niet in te kleine stukken, want dan gaat de smaak snel verloren.
- Smelt ondertussen de boter en chocolade au bain-marie. Als het geheel gesmolten is laat je het iets afkoelen.
- Mix de suikervervanger, eieren, vanille-extract tot een wit beslag, wat als een lint van de garde of mixer af loopt.
- Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en spatel voorzichtig door het beslag. Zeef vervolgens de bloem, bakpoeder en cacaopoeder en mix deze ook door het beslag. En voeg als laatst de hazelnoten toe.
- Vet een bakvorm in. Giet het beslag er in en bak in ongeveer 40 min gaar. Komt er bij het prikken een schone satéprikker uit dan is hij gaar. En klaar om opgegeten te worden.