Een echte oranjetaart! Officieel komt deze variant uit Frankrijk, maar dat vergeten wij voor deze ene keer. Deze sinaasappeltaart is namelijk super leuk en lekker om te maken voor bijvoorbeeld koningsdag! De oranje kleur is perfect toch? Maar ook helemaal niet erg om op een andere dag te nuttigen!
Deze tarte au orange is heerlijk fris en zoet tegelijk, zonder dat het geraffineerde suikers bevat! Er is namelijk gebruik gemaakt van een suikervervanger. De bodem is gemaakt van volkorenmeel en amandelmeel veel vezels, snel verzadigend. De vulling is van een sinaasappelcurd. Hierin is gebruik gemaakt van plantaardige boter.
Niet schrikken van de totale bereidingstijd. Dit is namelijk inclusief de rusttijd en oventijd. Onderaan staat zelfs nog een tip om de totale tijd met een uur te verkorten! In de tijd dat we moeten wachten kunnen we namelijk makkelijk iets voor onszelf doen toch?
Sinaasappeltaart (tarte au orange)
Equipment
- Vlaaivorm van 26 cm Ø
Ingrediënten
- 216 g volkorenmeel
- 140 g amandelmeel
- 193 g suikervervanger
- 1,5 tl sinaasappelschil
- 362 g plantaardige boter
- 4 eieren M
- 2 handsinaasappelen
Instructies
- Meng voor het deeg de bloem, amandelmeel(82 g), suiker(18 g) en sinaasappelrasp door elkaar.
- Voeg koude boter(187 g) toe en pulseer tot er grove kruimels ontstaan.
- Voeg hierna 1-2 el ijswater toe. En pulseer vervolgens weer tot er een deegbal ontstaat. Leg het deeg omwikkeld met plastic folie 1 uur in de koelkast te rusten.
- Rol het deeg uit. Druk het in een vlaaivorm.Zet de vorm weer terug in de koelkast voor 1 uur.
- Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Leg een vel bakpapier op het deeg met de blindbakvulling er bovenop.
- Bak de bodem nu voor 15 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 170 °C .Verwijder daarna de blindbakvulling en bak nog 10 minuten tot hij goudkleurig is. Laat hem vervolgens afkoelen.
- Klop intussen de eieren, restende suikervervanger, sinaasappelrasp van 2 handsinaasappelen, en de helft van de sap goed luchtig. Voeg de resterende gesmolten boter, laatste deel van het sap en gemalen amandelen en roer alles door elkaar.
- Schenk de sinaasappelvulling in de deegbodem en bak dit in 35 minuten gaar. Zodat de vulling gestold is. Laat hem vervolgens weer afkoelen!