Misschien ken je het wel of heb je het vroeger wel eens gegeten, rijstepap. Zelf had ik het ooit eerder 1 keer gegeten. Op een werkweek naar Boedapest kreeg de hele groep hetzelfde voorgeschoteld als avondmaaltijd. Dit waren 3 avonden op rij een dessert van rijstepap en rode vruchten. In mijn herinnering weet ik eigenlijk alleen dat ik het rode fruit eraf at. De rest was echt niet lekker.
Ten onrechte heb ik het toen heel veel jaar niet gegeten. Totdat tilda rijst vroeg of ik een heerlijk gerecht kon maken met hun jasmijnrijst. Normaliter is jasmijnrijst perfect voor Indische gerechten. Toch wilde ik wat anders. Dit is namelijk de champagne onder de rijst! Dus ik ging aan de slag met een feestdessert! Of neem hem als ontbijt. Wees niet bang voor de alcohol, want die is door het koken wel verdampt.
Want een champagne onder de rijst kan je perfect combineren met champagne toch? Natuurlijk mag je ook gebruik maken van een prosecco, Clairette of cava.
Deze rijstpudding bevat dus bubbels en jasmijnrijst, maar ook kokos, amandel en kersen! En door de toevoeging van slagroom wordt het een heerlijke romige variant uit Denemarken! Leuk om zo een keer een ouderwets, vergrijst dessert om te toveren naar een feestmaal!
Natuurlijk heb ik hier gebruik gemaakt van verse kersen uit de Betuwe. Dit zijn mijn meest favoriete kersen, helaas is de tijd bijna voorbij. Durf dan ook de kersen te vervangen voor fruit wat in het seizoen is!
Deense rijstpudding met kersen en bubbels
Ingrediënten
- 100 g jasmijnrijst tilda
- 60 ml water/prosecco/cava/champagne
- 500 ml half volle melk
- 15 g suikervervanger
- 30 g amandelen fijngehakt
- 70 g kokos gemalen
- 1 tl vanille-extract
- 250 ml slagroom
- 200 g kersen ontpit
Instructies
- Voeg de rijst, melk en water of bubbels samen in een ruime pan. Verwarm dit op middelhoog vuur. Voeg de vanille-extract en suikervervanger toe zodra het mengsel kookt.
- Zet het vuur laag en laat de rijst voor ongeveer 30 minuten rustig koken, roer af en toe door. De rijst is gaar zodra al het vocht is opgenomen en de rijst zacht is.
- Haal de rijst van het vuur en meng hier de amandelen en kokos doorheen en laat het geheel afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze zodra de rijst is afgekoeld er doorheen.
- Garneer de pudding met de kersen. Je kunt ze eventueel halveren.