Pompoenbroodjes

Najaar, voor mij echt de tijd van de pompoen. Je maakt er een heerlijke soep, pasta of cake van, maar verwerken in een brood had ik nog nooit geprobeerd. 

Daar moest natuurlijk verandering in komen, want brood bakken is een van mijn favoriete bezigheden in de keuken. Wist je dat dit helemaal niet moeilijk is? Zo ging ik aan de slag met het verwerken van pompoenpuree in een melkbroodje. Een melkbroodje of briochebrood is een luxebrood afkomstig uit Wenen. Het deeg is verrijkt met eieren, melk en boter. Door deze ingrediënten blijft de bereidingswijze altijd hetzelfde. Dus je kunt er kleine broodjes, een groot brood of een babka mee maken zonder iets te hoeven aanpassen! Dat is toch super makkelijk?

In het begin is het deeg vrij nat of plakkerig, dit komt door de hoeveelheid vocht in het deeg, maar na het rijzen is het een heerlijk soepel deeg. Na het bakken is het een ideaal brood om mee in de soep te dopen. Dit brood neemt namelijk weinig vocht op, waardoor hij niet snel slap en sompig wordt.

Een mix van kaneel en gember in dit pompoenbroodje geven het een heerlijke geur en smaak. De oranje kleur komt natuurlijk van de pompoen. Doordat er dus pompoen in is verwerkt, is het ook nog een heel verantwoord broodje! 

 

Pompoenbroodjes

Pompoen verwerkt in het deeg van een melkbroodje. Heerlijk voor bij soep, noodles of als lunch.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rustijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht, lunch
Keuken Nederlands
Porties 12 broodjes

Ingrediënten
  

  • 450 g pompoen in blokjes
  • 600 g tarwebloem of volkorenmeel
  • 150 ml half volle melk of amandelmelk
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • 9 g gedroogde gist
  • 7 g (bakkers)zout
  • 12 g honing
  • 60 g (plantaardige)boter
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • pompoenpitten voor de garnering

Instructies
 

  • Stoom of kook de pompoen in 20 minuten gaar. Giet het af en pureer de pompoen tot een glad geheel.
  • Meng 50 gram lauwwarm water met de gist en klop het met een vork los. Laat dit 10 minuten staan totdat de gist actief is. Dit zie je aan de gasvorming die er ontstaat.
  • Meng de bloem met het zout, kaneel en gember en voeg de melk, honing, het ei, de gepureerde pompoen en het gistmengsel toe. Mix en kneed dit op lage snelheid tot alle ingrediënten gemengd zijn er een soepel deeg ontstaat.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed nu op middelmatige snelheid totdat je een soepel deeg hebt dat loslaat van de kom en er een vliesje ontstaat als je het deeg uit elkaar trekt.
  • Dek vervolgens de kom af met een vochtige schone theedoek en laat ongeveer 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Het deeg verdubbeld in volume.
  • Verdeel het deeg vervolgens in 12 stukken en rol 12 bolletjes.
  • Leg de pompoenbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat met genoeg ruimte tussen de broodjes.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk hiermee de broodjes. Besprenkel de broodjes met de pompoenpitten en laat de broodjes nu voor ongeveer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 185 °C
  • Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin en gaar.

Notities

Bewaren: 
Je kunt de pompoenbroodjes 3-4 dagen bewaren in een afgesloten zak of bak. De broodjes kunnen naarmate ze ouder worden ook droger worden, omdat ze geen conserveringsmiddelen bevatten.
Je kunt de broodjes ook makkelijk voor 3 maanden bewaren in de vriezer in een afgesloten zak of bak.
Trefwoord bijgerecht, bread, Brood, brood bakken, gember, gevuld broodje, kaneel, Lunch, melkbrood, pompoenbrood, viennoise

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept