Madeleines zijn cakejes in de vorm van schelpjes. Deze franse cakejes zijn het mooiste als een rond buikje hebben. Dit gebeurt als de buitenkant al gebakken is, maar de binnenkant nog wil rijzen.
Een perfecte afstelling van de temperatuur en ingrediënten zorgt voor dit heerlijke buikvormige cakeje!
Je kunt er eindeloos mee variëren! Zelf vind ik het geweldig om hier fruit aan toe te voegen. Zo wordt het cakeje heerlijk fris van smaak!
Ik ben enorm fan van de jam van Bonne Maman. Vroeger toen de meeste smaken alleen nog in Frankrijk verkrijgbaar waren, namen we altijd heel veel potten mee naar huis. Zodat we hier ook optimaal konden genieten.
Gelukkig zijn ze tegenwoordig in overvloed in Nederland aanwezig. Nu zijn er zelfs varianten met 30% minder suiker verkrijgbaar! Ik ben fan! Dus waarom niet verwerken in een Frans cakeje? Frans meet Frans!
In deze madeleines heb ik de vijgenjam van Bonne Maman verwerkt met 30% minder suiker! Samen met de volkorenbloem en suikervervanger zorgt dit voor een voedzaam en suikerarm cakeje, die je verantwoord kan snoepen!
Madeleines met vijgen
Ingrediënten
- 120 g plantaardige boter
- 124 g vijgenjam met minder suiker
- 3 eieren
- 150 g suikervervanger
- 250 g volkorenbloem
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje. Laat de boter daarna afkoelen.
- Klop de eieren samen met de suikervervanger luchtig.
- Voeg vervolgens de jam voorzichtig toe aan de luchtig geklopte eieren.
- Mix in een andere kom alvast de bloem, bakpoeder en een snufje zout door elkaar.
- Voeg deze daarna ook voorzichtig toe aan het vijgenmengsel. Spatel vervolgens voorzichtig de boter er doorheen.
- Laat het beslag minimaal 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
- Vul de Madeleine vormpjes met 1 kleine eetlepel aan beslag. Bak de madeleines in 10 minuten gaar.