Lemon curd, is een jam uit Engeland. Dit wordt vaak geserveerd bij scones tijdens de high tea, maar lemon curd is ook uitermate geschikt om te verwerken in taarten en een kommetje yoghurt!
Deze lemon curd is niet zomaar een lemon curd. Deze is namelijk geheel plantaardig en bevat erythritol als zoetstof. Je verwacht een chemische smaak, maar die ontbreekt!! Liever geen plantaardige variant? Vervang dan de amandelmelk door halfvolle melk.
Tijdens het uitwerken van dit recept had ik netjes de plantaardige boter afgewogen en klaar gelegd om te gebruiken. Echter, toen ik de lemon curd in het potje had geschonken, kwam ik er achter dat ik de boter vergeten was toe te voegen. Met als resultaat een frisse curd!
Een originele lemon curd bestaat namelijk uit eierdooiers en in sommige gevallen boter. Deze heb ik in dit recept weggelaten. De eierdooiers heb ik vervangen door amandelmelk.
Om de jam/ curd op te laten stijven heb ik gebruik gemaakt van Agar Agar. Dit is de plantaardige versie van gelatine. Pas op! Agar Agar is vele male effectiever. Je hebt hierdoor veel minder nodig. De halve theelepel is echt genoeg.
De gele kleur ontstaat door het toevoegen van kurkuma. Zo hoef je dus geen kleurstof toe te voegen om deze mooie gele kleur te krijgen!
Ga snel aan de slag want deze curd kan binnen 10 minuten bij jou op tafel staan!
Lemon curd
Heerlijk frisse suikerarme lemon curd
Bereidingstijd 5 minuten min
Kooktijd 5 minuten min
Totale tijd 10 minuten min
Gang Zoetigheid
Keuken engels
Porties 1 pot
Ingrediënten
- 145 g suikervervanger
- 145 ml ongezoete amandelmelk of halfvolle melk
- 2 el maizena
- 1 stuks citroen
- 0,5 tl agar agar
- snuf kurkuma
Instructies
- Rasp de schil van de gewassen citroen. En pers de citroen uit.
- Mix dit in een grote kom met de suikervervanger. Als dit goed doorgeroerd is kan de amandelmelk erbij worden gevoegd. Mix goed door elkaar.
- Doe hetzelfde met de agar agar.
- Mix in een apart kommetje de maizena en 4 el water tot een wit papje. Voeg deze ook aan het citroenmengsel toe en mix weer goed door elkaar.
- Schenk dit mengsel in een pannetje en breng dit rustig aan de kook. Blijf roeren. Laat het geheel al roerend 5 minuten koken.
- Voeg een snufje kurkuma toe om de gewenste gele kleur te berijken. Roer dit goed door, zodat er een egale gele kleur ontstaat
- Schenk het in een hitte bestendig potje en laat afkoelen.
Notities
Bewaren: In een schoon potje is de lemon curd 3 weken houdbaar in de koelkast.
Trefwoord citroencake, curd, jam, lemon curd, suikerarm, vegan, zoet, zoetigheid, zuur
Pingback: Citroen kwarktaartje - Verantwoord snoepen