Hoe weet je of een meloen rijp is?
Voor deze frisse meloensoep of ander gerecht met meloen is het belangrijk dat je wel de beste variant uit zijn soort kiest. Je wilt namelijk niet een harde of melige meloen bij het doorsnijden van de meloen aantreffen.
Gelukkig is er een heel simpel trucje om de juiste meloen uit het schap te kiezen. Je drukt en ruikt namelijk aan de bovenkant of onderkant van de meloen. Is hij in te drukken en ruik je hem? Dan is hij rijp genoeg om mee te nemen! Is er geen geschikte meloen? Laat hem dan nog even rijpen in de zon.
Voorgerecht of nagerecht?
We kennen allemaal wel het voorgerecht met meloen en rauwe ham! Je snijd de meloen in schijfjes en eet dit samen met een plakje parmaham. Een heerlijk fris voorgerecht! Maar waarom niet in de vorm van een soepje? Deze frisse meloensoep is namelijk super geschikt als voorgerecht. Je eet hem namelijk als een soort gazpacho(koude tomatensoep). Hij is alleen wel wat zoeter als de koude tomatensoep, maar daarom is hij ook super geschikt als nagerecht! Laat dan de geroosterde rauwe ham wel weg, vlees is namelijk niet zo lekker bij het nagerecht!
Verder is deze frisse meloensoep ook nog heel verantwoord! Hij bevat namelijk niet alleen de vitamines van de meloen, maar ook nog eens extra eiwitten. Je blend de meloen namelijk samen met kwark of skyr 0% vet. Hierdoor voeg je er een heel mooi aantal eiwitten aan toe! Heerlijk verantwoord snoepen dus!
Vegetarische variant?
Deze meloensoep wordt samen gegeten met gebakken/gegrilde rauwe ham. Dit is natuurlijk vlees! Wil je liever een vegetarische variant? Verruil dan de rauwe ham voor een stukje geroosterd brood of een soepstengel! Net zo lekker, net zo fris!
Meloensoep
Ingrediënten
- 1,5 meloen galia
- 150 g griekse yoghurt 0% vet of alpro mild en creamy
- 6 g verse basilicum
- 1/2 citroen sap
- 4 plakjes parmaham
- snuf peper
Instructies
- Snijd de meloen in stukken en pureer deze samen met de griekse yoghurt en verse basilicum tot een gladde soep.
- Voeg de sap van de citroen toe samen met een snufje peper. Mix goed door elkaar. Schenk de soep in de glazen en zet in de koelkast. Hoe kouder hoe smaakvoller.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de 4 plakjes parmaham op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de ham in 6 minuten. Deze wordt dan heerlijk krokant.
- Leg ze nog wel even op keukenpapier om het vet er vanaf te deppen.