Canelés of cannelés de bordeaux zijn kleine franse gebakjes met vanille en rum. Van buiten zijn ze krokant en van binnen zacht en romig.
In Nederland is dit geen bekend gebakje, maar in Frankrijk zijn ze bijna op elke straathoek te vinden. Zo aten wij ze voor het eerst in een restaurant bij de koffie. Jarenlang wist ik niet hoe deze lekkernij werd gemaakt. Überhaupt wist ik de naam niet! Totdat ik het recept tegen kwam in een frans kookboek die ik gaf aan mijn ouders!
Dit recept heb ik aangepast en er een verantwoordere manier van gemaakt, maar natuurlijk mag er ook gewoon suiker gebruikt worden. Van dit ultieme kerst lekkernij bij de koffie mag ook van genoten worden! Deze canelés heb ik gebakken in een siliconen bakvorm.
Niet schrikken van de totale bereidingstijd. Hierbij zitten namelijk 2 dagen wachttijd bij en 50 minuten baktijd. In deze tijd hoef je dus niet om te kijken naar het recept. Wel belangrijk om niet te vergeten!
Canelés
Ingrediënten
- 500 ml Melk halfvol
- 50 g (plantaardige)roomboter
- 1 stuks Vanille stokje
- 250 g Suikervervanger
- 125 g Volkorenbloem
- 2 stuks Eierdooiers
- 1 stuks ei
- 50 ml Witte rum
Instructies
- Voeg de melk, boter en merg van de vanille aan de kook in een klein steelpannetje.
- Meng ondertussen de suiker en bloem in een andere kom door elkaar. En voeg daarna al roerend het hete melkmengsel doorheen.
- Voeg als laatst de eierdooiers, ei en witte rum toe en mix goed door elkaar.
- Laat het beslag nu voor minimaal 24 uur rusten in de koelkast. Ik heb dit voor 48 uur gedaan. Dit is goed voor het gluten netwerk!
- Verwarm na de rusttijd de oven voor op 200 graden hete lucht.
- Roer het beslag nog een keer goed door. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi een beetje met suiker of suikervervanger en schenk vervolgens de vormpjes vol.
- Bak de canelés nu in 10 minuten op 200 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden en bak de canelés nu nog 38 minuten.
- Stort ze daarna meteen uit de vorm. Laat iets afkoelen en genieten maar!